14. juni 2018

Deler du toplederenes 6 karaktertræk?

Særligt 6 karaktertræk kendetegner topledere. Det viser data fra People Test Systems, der tester toplederes personlighed for større virksomheder & organisationer.

Er du skabt af den rette støbning til at blive topleder? Det kan du måske blive klogere på nu, for vi deler ud af de 6 mest signifikante karaktertræk hos topledere.

Toplederenes 6 karaktræk

1. De er mindre detaljeorienteret

2. De er dominerende

3. De har et højt arbejdstempo

4. De er ambitiøse

5. De er visionære

6. De er risikovillige

Karaktertrækkene er baseret på data indsamlet via personlighedstest udført på i alt 13.202 personer fra oktober 2015 til september 2017. Ud af de 13.202 personer er 244 beskæftiget som topledere.

Derfor afskyr toplederne deltaljer

Det mest fremtrædende karaktertræk hos topledere er, at de ikke er detaljeorienteret. Betyder det, at der ikke findes topledere, som går op i deltaljer? Nej selvfølgelig ikke. Men det er det karaktertræk, der på et generelt niveau adskiller topledere mest fra andre medarbejdere. Og det mener jeg, at der er flere gode grunde til. En af de primære grunde er, at topledere skal have overblikket over de store linjer og derfor ofte ikke har tid til at gå ned i de mindste detaljer. I en veldreven virksomhed vil detaljerne være specialisternes hovedpine, mens toplederen har ansvaret for at sætte den overordnede kurs for virksomheden.

Karaktertrækkene gør det ikke alene

Bare fordi du hader detaljer og elsker at bestemme, er det ikke sikkert, at du er den fødte topleder. Evnen til at kunne jonglere kompleks information er også særligt udtalt hos topledere. Data fra vores intelligenstest viser os, at topledere med en gennemsnitlig intelligensscore på 114, generelt er bedre begavet end andre. Topledere er blandt andet kendetegnet ved at være bedre end andre til kompleks differentiering, der dækker over evnen til hurtigt at gennemskue komplekse informationer. Denne egenskab vil med al sandsynlighed kun blive endnu mere udtalt hos topledere i fremtiden, med den ekspotentielle digitale udvikling in mente.

Skal jeg opgive toplederdrømmen, hvis jeg ikke deler karaktertrækkene?

Deler du ikke hovedparten af ovenstående karaktertræk, men drømmer stadig om at blive topleder, er det ikke umuligt. Topledere findes i mange afskygninger, og selvfølgelig er der også topledere, som ikke passer på den typiske profil.

Men den typiske profil kan måske lære dig lidt om hvilke menneskelige krav, der stilles til topledere i dag. Indimellem kan du være nødt til hurtigt at skulle træffe ubehagelige beslutninger, og hvis du ikke kan forene din personlighed med det, gør du måske klogt i at vælge en anden karrierevej.

Af Torben Tolstøj, Adm. Direktør People Test Systems