Du undervurderer den menneskelige kompleksitet helt vildt, hvis du som leder tror, at du ud fra 5 generelle råd kan motivere dine medarbejdere.
Virksomheden udvikler og leverer erhvervspsykologiske testværktøjer til flere af landets største virksomheder, organisationer og offentlige instanser. Deres analyse- og testværktøjer hjælper blandt andet topledere med at motivere deres medarbejdere ud fra dataindsigter om medarbejdernes personlighed. Dét, der motiverer én medarbejder, vil sjældent være det samme, der motiverer en anden.
Med data fra mere end 40.000 årlige personlighedstest i ryggen kan jeg uden at blinke sige, at der findes ikke én formel for, hvordan man motiverer en medarbejder. Vi er alle forskellige, og derfor kan ledelse og motivation ikke generaliseres. Nogle motiveres af at bestemme, mens andre motiveres af at skabe samarbejder. Nogle motiveres af frihed, mens andre motiveres af klare rammer og overskuelighed.
Brug derfor ikke tiden på ’5 gode råd til at motivere medarbejderne guides’. De gode råd er i bedste fald common sense og i værste fald direkte vildledende. Det er f. eks. svært at være uenig i rådet ’Lad være med at stresse dine medarbejdere’. Når guides bliver mere specifikke ved f. eks. at råde lederne til at give medarbejderne frihed, undervurderes både den menneskelige kompleksitet og motivationsdisciplinen. Vores analyser viser, at frihed langt fra er en motivationsfaktor for alle. Derfor kan et sådant råd, være direkte skadeligt for motivationen hos bestemte medarbejdere.
I stedet for at spilde tiden på at læse ubrugelige guides, bør du investere tiden i at være nysgerrig på dine enkelte medarbejdere. Med et indgående kendskab til den enkelte medarbejder, har du langt større sandsynlighed for at afdække, hvad der motiverer og driver de mennesker, du er ansat til at lede. De dygtigste ledere er og bliver dem, der kender deres medarbejdere og er i stand til at agere ud fra kendskabet i sin ledelsesstil.
Af Torben Tolstøj, Adm. Direktør People Test Systems