20. september 2018

Kvindelige ledere er mindre organiseret end andre kvinder

Kvindelige ledere scorer markant lavere end andre kvinder på parametre som planlægning, ordenssans og fokus på detaljen viser nye tal.

Er du før støt på en dygtig og ambitiøs karrierekvinde og har tænkt – Åh nej, nu kommer jeg til at fremstå uforberedt, hun har jo styr på hver en detalje.

Så er det måske snarere et udtryk for dine fordomme om karrierekvinder end den faktiske virkelighed. Kvindelige ledere scorer nemlig markant lavere end andre kvinder, når det kommer til parametrene planlægning, ordensans og fokus på detaljer.

Det viser nye tal fra People Test Systems, der bygger på personanalyser af mere end 6.000 kvinder i perioden 1. august 2017 – 1. august 2018, og selvom de måske rokker ved fordommene om de tjekkede karrierekvinder, er resultatet på ingen måde overraskende.

Ser vi nærmere på vores analyser kan man næsten betragte at være uorganiseret som et moderne ledelseskriterie. Det er også kendetegnede på toplederniveau, og hvis du ser på ledere over tid, er en af de mest markante forskelle på ledere for 10 år siden og ledere i dag, at lederne i dag er mere uorganiseret.

Det er altså ikke spor mærkeligt, at karrierekvinderne måske ikke er helt så organiserede som fordommene om dem antyder. Det uorganiserede karaktertræk gør sig nemlig gældende for lederrollen på et generelt niveau – Men hvorfor er det et gennemgående karaktertræk hos kvindelige ledere, at de scorer lavere på parametrene planlægning, ordenssans og fokus på detaljen?

Sammenlignet med kvindelige ikke ledere, vil de kvindelige lederne ofte ikke have tid til at engagere sig lige så meget i de enkelte projekter, hvor en skarp struktur, der er præget af planlægning, ordensans og fokus på detaljen, kan være afgørende for processen. Til gengæld kan vi se, at de kvindelige ledere sammenlignet med andre kvinder scorer højere på blandt andet gennemslagskraft og arbejdstempo. Gennemslagskraften er vigtig for at kunne udpege en retning, og arbejdstempoet er altafgørende i en lederstilling, hvor man hurtigt skal kunne omstille sig.

Af Torben Tolstøj, Adm. Direktør People Test Systems