21. januar 2021

Ram bedre plet i din rekruttering

Vi kender alle de kedelige økonomiske konsekvenser af en fejlrekruttering. Derfor ville det være dejligt, hvis der fandtes forskning, som en gang for alle kunne slå fast, hvilke rekrutteringsmetoder der giver den største succesrate. Og den gode nyhed er, at det gør der faktisk.

Den bedste prædiktor for jobsucces er…

I vores senest udarbejdede statistiske undersøgelse, IQ vs. EQ, der er baseret på knap 34.000 udfyldte analyser, dykker vi ned i denne forskning.

For allerede i 1998 publicerede psykologerne Frank L. Schmith og John E. Hunter noget af deres mest banebrydende forskning. Det handlede om hvilke metoder, der er mest valide i udvælgelsen af talenter. Forskningen blev publiceret i forskningsartiklen ‘The validity and Utility of Selection Methods in Personnel Psychology’

Publikationen blev senest opdateret i 2016, og i den nye forskningsartikel opsummeres 100 års forskning i personlig selektion og på den baggrund sammenlignes validiteten af 31 udvælgelsesmetoder. Konklusionen er stadigvæk, at kognitive tests (intelligenstest) er den bedste enkeltstående metode til at forudsige, hvor godt kandidaten vil performe i jobbet.

For at få et overblik over, hvor præcise de forskellige selektionsmetoder er til at forudsige jobsucces, har vi grupperet nogle af metoderne og samlet studiets data i grafikken nedenfor:

Men når intelligenstesten kombineres med andre valide selektionsmetoder, bliver forudsigelserne faktisk endnu bedre. Derfor udarbejder studiets forfattere en rangliste baseret på IQ plus de øvrige metoder. De fem bedste metoder, som du med fordel kan kombinere intelligenstesten med, er:

Du skal ikke gå efter den højeste IQ – men den rigtige

Selvom intelligenstesten er det bedste værktøj til at forudsige, om en ansættelse bliver en succes, er det vigtigt, at du ikke misforstår formålet og kun tænker: ”Jo højere, desto bedre”.

Formålet med at teste folks intelligens er nemlig ikke at finde kandidaten med den højeste IQ. Det handler derimod om at finde den kandidat, hvis intelligens matcher jobbets udfordringer bedst muligt.

Ulemper, hvis kandidaten ligger langt højere end gennemsnittet

  • Opgaverne bliver kedelige og trivielle
  • Den manglende udfordring gør, at medarbejderen mister motivationen

Ulemper, hvis kandidaten ligger under gennemsnittet

  • Opgaverne er for svære at løse
  • Den store udfordring gør, at medarbejderen bliver for presset

Samtidig er det vigtigt ikke kun at skele til ét tal, når du rekrutterer, for forskningen peger også på, at man kan udfolde sin intelligens på mange forskellige måder. Derfor er det vigtigt at vælge en nuanceret intelligenstest, der kan skabe grobund for dialog og give indblik i kandidatens stærke sider og måder at arbejde på.

People Test Logic (PTL)

Intelligenstesten People Test Logic (PTL) anvendes af flere af landets største virksomheder, organisationer og statslige instanser i bl.a. ansættelsesprocessen. PTL er den eneste test blandt testudbyderne, der er adgangsgivende til MENSA, og som giver indsigt i kandidatens styrker og arbejdsstil.

Læs mere om People Test Logic.

Kunne du tænke dig at høre mere om PTL og vores øvrige testværktøjer?

Så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte vores kollega Allan Bjørn, CCO på:

T:  +45 24 48 77 99                    M: abj@peopletestsystems.com

Flere artikler