1. oktober 2020

DEL 1: Føljeton om transformation – forberedelse er nøglen til succes

Del 1 af 4. Føljeton om transformation: Sådan kommer du godt igennem en forandringsproces

Del 1: Forberedelse er nøglen til succes

2/3 af alle forandringstiltag fejler. Der bliver lagt mange planer og kommunikationsstrategier, og alligevel går det galt. Måske fordi mange organisationer glemmer de menneskelige sider?

Og det er en fejl! For vores personlighed har meget at sige, i forhold til om transformationen bliver en succes eller ej. Derfor sætter vi i denne føljeton fokus på, hvordan du kan bruge teamrolleanalysen, People Test Team (PTT), og personanalysen, People Test Person (PTP), til at planlægge, gennemføre og forankre et forandringstiltag i din organisation, så den havner i den gode tredjedel.

I denne første del af føljetonen retter vi blikket mod teorien om forandringsprocesser og dykker ned i fase 1.

Transformationens faser

Enhver transformation er en proces, hvor forskellige kompetencer er afgørende på forskellige tidspunkter. Den amerikanske psykolog Kurt Lewin har inddelt forandringsprocessen i tre faser i sin meget anerkendte forandringsmodel, hvor organisationen kan sammenlignes med en isblok, der smelter og fryser igen:

Kurt Lewins forandringsmodel.png

Fase 1: Unfreeze

Enhver transformationsproces starter med forberedelse. Hvis ikke hele organisationen er med på idéen, bliver transformationen aldrig en succes. Kurt Lewin kalder derfor den første fase Unfreeze – organisationen skal forberedes, før den kan transformeres.

Organisationen skal altså gøres klar, behovet for forandring identificeres, og et forandringstiltag udarbejdes. Her pointerer Lewin vigtigheden af, at der skabes et såkaldt oplevet behov for forandring i alle lag af organisationen. Med andre ord skal det gøres klart for alle i organisationen, hvad der skal forandres og ikke mindst hvorfor.

Kvalitetssikrede løsninger

Udarbejdelsen af forandringstiltag kalder på evnen til at tænke ud af boksen og bryde med vanetænkning. Med andre ord vil den første fase særligt præges af Innovatoren, som er kendetegnet ved at være nytænkende, idérig og visionær.

Men det er også væsentligt at kvalitetssikre de nye tiltag – og her kommer Analysatoren ind i billedet. Med sin udprægede kritiske sans er Analysatoren ikke den teamrolle, der som udgangspunkt finder mest motivation i forandringer eller er nemmest at få med ombord. Men Analysatoren spiller en vigtig rolle i forhold til at komme hele vejen rundt og få øje på fejl, mangler og risici, så det er de bedste idéer til forandringen, der vælges i sidste ende.

I fællesskab vil Innovatoren og Analysatoren altså sørge for en kvalitetssikret løsning og dermed den ideelle forberedelse til transformationsprocessen.

Åbenhed for forandring

I første fase er der særligt én kompetence, som er afgørende for åbenhed over for forandring. Dette er kompetencen Forandringsparat, som på PTP kan aflæses på tre egenskaber:

  • Høj Optimisme: Ser positivt på nuet og har positive forventninger til fremtiden
  • Høj Positivt bedømmende: Bedømmer andre personer og situationer positivt
  • Lav Konsekvent beslutningstagen: Er fleksibel i forhold til at træffe beslutninger

Det er altså helt afgørende for ens forandringsvillighed, at man er positivt indstillet over for nye situationer og tiltag, samt at man udviser fleksibilitet, når der skal træffes beslutninger.

Næste gang: Change (fase 2)

Efter en grundig forberedelse skal selve forandringstiltaget eksekveres i fase 2, Change. Det kigger vi nærmere på næste gang, hvor vi sætter fokus på Igangsætteren og Organisatorens helt centrale bidrag og diskuterer vigtigheden af at være Robust.

Flere artikler