2. november 2020

DEL 2: Føljeton om emotionel intelligens – start med dig selv!

Del 2 af 3. I denne del af føljetonen sætter fokus på de to første EQ-kort udviklet til PTP – nemlig de kort, der handler om dig selv og dine egne følelser.

Del 2: Emotionel intelligens – hvad med de andre?

Hvad siger teorien om dine egne følelser?

I sidste uge introducerede vi Daniel Golemans anerkendte teori om emotionel intelligens og præsenterede en EQ-matrix med teoriens fire elementer:

I dag fokuserer vi på venstre side, der handler om dig selv og dine egne følelser.

Selvbevidst

Når du på baggrund af People Test Systems’ personanalyse, PTP, skal vurdere, om en person er Selvbevidst, skal du først se på kerneegenskaben:

  • Personlig bearbejdning i lavt-middel niveau, hvilket betyder, at personen bruger tid på at reflektere over og bearbejde negative hændelser. 

Kerneegenskaben styrkes, hvis scoren på følgende egenskaber fordeler sig således:

  • Ansvarstagen i middel-højt niveau, hvilket bevirker, at personen anerkender eget ansvar og muligheder for at påvirke sin situation – og ikke kun er reflekteret på andres vegne.
  • Mental modstandskraft i et lavt-middel niveau, hvor personen bliver følelsesmæssigt påvirket af modstand og modgang – og rent faktisk mærker sine følelser.
  • Realistisk selvvurdering i et højt niveau, hvilket betyder, at personen har et realistisk billede af siv selv – og kender sine egne begrænsninger.

Den selvbevidste person er altså en person, som er bevidst om og reflekterer over egne følelsesmæssige indtryk og reaktioner, og som har en grundlæggende realistisk selvopfattelse. Området dækker således over at kunne forstå og erkende egne følelser, at kende til egne værdier, mål, styrker og svagheder samt at have indsigt i, hvordan man påvirker både egen og andres situation.

Kort sagt: At være Selvbevidst handler om at erkende egne følelser.

c

Selvbehersket

Hvis du skal undersøge, hvor Selvbehersket en person er, skal du se på denne kerneegenskab i PTP:

  • Selvkontrol i et højt niveau medfører, at personen er i stand til at kontrollere og beherske sine følelsesmæssige udtryk.

Denne kerneegenskabe forstærkes yderligere med disse to egenskaber:

  • Humørstabilitet i et middel-højt niveau, hvor personen har et stabilt humør over tid – og dermed ikke har så mange humørmæssige udsving at beherske.
  • Fri kommunikation i lavt-middel niveau, hvilket betyder, at personen er tilbageholdende, privat eller reserveret i sin kommunikation – og dermed sjældent kommer til at tale over sig.

At være selvbehersket henviser således til beherskelse og kontrol af egne følelser, humør og kommunikation. Det kan f.eks. indebære at afstemme og dæmpe følelsesmæssige udtryk samt ikke at miste fatningen i svære situationer. Området har også et kommunikativt aspekt, som henviser til at være tilbageholdende eller selektiv omkring, hvad man siger til andre.

Kort sagt: At være Selvbehersket handler om at håndtere egne følelser.

c

Hvordan kommer emotionel intelligens udtryk på jobbet?

Vores selvbevidsthed bruger vi i vores arbejde til f.eks. at:

  • Blive klogere på os selv
  • Bruge kritik til at skabe refleksion omkring egen indsats
  • Lære af vores fejltagelser, så de samme fejl ikke gentager sig

Det at være selvbehersket på jobbet ser vi f.eks. ved at:

  • Forblive rolige udadtil under pres
  • Kontrollere vores følelser, selvom der tales om følsomme emner
  • Opretholde en professionel facade over for kunder og samarbejdspartnere

Hvad kan jeg blive klogere på næste gang?

Man kan være emotionelt intelligent på mange måder, og i den sidste del af føljetonen sætter vi fokus, hvordan du forholder dig til andre og deres følelser – også tager vi vores data og kigger vi på, hvordan det ser ud med EQ i erhvervslivet.   

Flere artikler
Tracking kode: