9. oktober 2024

Hvordan demografiske data understøtter fair og upartisk rekruttering

Det er forståeligt, at kandidater sommetider kan stille spørgsmålstegn ved, hvorfor vi indsamler demografiske data under assessments. Hos People Test Systems og Assessio er vores mål at gøre rekrutteringsprocessen så fair og upartisk som muligt, til gavn for både kandidater og rekrutteringsansvarlige.

Helene Hoppe Revald, Head of Psychometrics hos Assessio, forklarer, hvorfor disse data er vigtige, og hvordan vi bruger dem.

Siden 2021 har People Test Systems været er en del af Assessio – Nordens førende HR SaaS-virksomhed. Sammen udvikler og leverer vi testværktøjer af højeste kvalitet og med de bedste normer på markedet, som er udviklet med årtiers erfaring og ekspertise inden for HR, teknologi og psykometri. Vores fælles mission er at give virksomheder de bedst mulige værktøjer til at arbejde med rekruttering, udvikling og performance på individuelt-, team og ledelsesniveau.

Opbygning af normer af høj kvalitet

Demografiske data hjælper os med at skabe mere præcise og repræsentative normer, som er de benchmarks, vi bruger til at evaluere kandidater. Det handler ikke kun om at have et stort datasæt, men snarere om at sikre, at det afspejler forskellige grupper – baseret på køn, alder, nationalitet og meget mere. Det sikrer, at vores tests er både valide og anvendelige for en mangfoldig arbejdsstyrke.

Reducering af bias og sikring af retfærdighed

Psykometriske tests kan nogle gange indeholde utilsigtede bias, hvor visse spørgsmål måske vækker mere genklang hos en gruppe end hos en anden. Det skyldes ikke nødvendigvis reelle forskelle, men snarere kulturelle bias. Ved at indsamle demografiske data kan vi identificere og korrigere disse bias og dermed sikre, at testresultaterne er retfærdige for alle. Ved at bruge demografiske data skaber vi en mere retfærdig oplevelse for kandidaterne.

Minimering af adverse impact

Vi bruger demografiske data til at spore og minimere adverse impact og til at sikre, at ingen grupper stilles ringere. Ved at forstå, hvordan forskellige demografiske grupper svarer på vores tests, kan vi justere vores værktøjer og vejlede kunderne i at undgå diskrimination, hvilket understøtter en mere fair beslutningstagning.

Understøttelse af vurderinger med flere formål

Demografiske data giver os mulighed for at sikre, at vores tests er velegnede til forskellige roller og formål – hvad enten det drejer sig om rekruttering, udvikling eller lederevalueringer. Det sikrer, at datasammenligninger mellem medarbejdere og kandidater er relevante, uanset deres stilling eller baggrund. Dette forbedrer den samlede relevans og anvendelighed af vores værktøjer.

Hjælper rekrutteringsansvarlige med at bevise fair ansættelsespraksis

Med voksende lovgivningsmæssige krav, som f.eks. Corporate Social Responsibility-direktivet (CSRD), kan rekrutteringsfirmaer blive nødt til at demonstrere lige og fair ansættelsespraksis. De demografiske data, vi indsamler, hjælper vores kunder med at dokumentere deres overholdelse og viser deres engagement i retfærdighed i ansættelsesprocesserne, hvis det skulle blive nødvendigt.

Forpligtelse til gennemsigtighed og retfærdighed

Vi anonymiserer demografiske data for at beskytte kandidaternes privatliv og bruger dem udelukkende til at forbedre vores tests. Kandidater kan fravælge at give disse oplysninger, uden at det påvirker deres resultater.

Ved at bidrage med demografiske oplysninger hjælper kandidaterne os med at skabe mere retfærdige vurderinger – ikke kun for dem selv, men også for fremtidige ansøgere. Hos Assessio er vi dedikerede til at gøre rekrutteringsprocesser så retfærdige som muligt, til gavn for både individer og organisationer.


Vil du vide mere om, hvordan vi sikrer fair rekruttering med datadrevne værktøjer? Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale, og lad os hjælpe dig med at styrke din ansættelsesproces!

Flere blogindlæg

Forandring fryder – eller gør det?

Omstillingsparat. Forandringsparat. Proaktiv. Nytænkende. Agil. Kært barn har mange navne. Kompetencer som disse er mere efterspurgte end nogensinde før. Efterspørgslen afspejler, hvordan evnen til at

Aktivér potentialet eller undgå faren?

Chefpsykolog Tine Wøbbe deler i dette interview sit syn på mørke personlighedstræk i erhvervslivet. Tine Wøbbe er chef- og retspsykolog på Sct. Hans og en

Forældede fordomme

I kølvandet på, at diversitet, inklusion og ikke mindst bias har gjort sit indtog hos HR og ude i organisationerne, har diskrimination i rekruttering fået