8. januar 2020

Sådan skal du lede din chef med mørke sider

Når jeg, Torben Tolstøj, skriver om ledelse er emnet ofte relateret til, hvordan man leder sine medarbejdere på den mest hensigtsmæssige måde, men en stor del af det danske lederkorps har en chef og dermed ikke kun et behov for at lede nedad - De skal også kunne lede opad.

Det er dem, de såkaldte mellemledere og disciplinen – at lede opad, der skal fokuseres på i denne artikel.

Jeg overlader derfor scenen til en af vores erhvervspsykologer Nanna Bak Skytte. Hun har netop deltaget ved den internationale konference Acadamy of Management 2019 i Boston. Konferencen tiltrækker årligt ledere, forskere og psykologer fra hele verden, og i år tager Nanna flere pointer om at lede opad og personlighedens mørke sider med fra konferencen.

Vi, ved fra vores egne undersøgelser, at jo højere du kommer op i ledelseshierarkiet, jo mere udtalt er de mørke sider af din personlighed. Det betyder, at størstedelen af mellemlederne har en chef, der har flere udtalte mørke sider i deres personlighed end gennemsnittet.

For at skabe et godt samarbejde med deres chef kan mellemlederne derfor anlægge en ledelsesstrategi, der tager højde for chefens mørke sider.

Vi vil her give dig tre konkrete anbefalinger, du med fordel kan tænke ind i din arbejdsdag, når du leder op ad, hvis du vurderer, at din chef har udtalte mørke sider i sin personlighed. De mørke sider er karakteriseret ved, at din chef udviser egenyttighed, kynisme og selvretfærdighed.

1. anbefaling – Spild ikke tiden på at skole din chef

Du synes højst sandsynligt, at din chef er dårlig til at udvise empati i sit lederskab, og at det kunne gøre noget godt for din afdeling eller virksomhed, hvis han eller hun var i stand til det. Men det er spild af tid, hvis du forsøger at lave om på din chefs moralske kompas. Undersøgelser viser nemlig, at det ikke ændrer sig særlig meget. I stedet skal du forsøge at hjælpe din chef med at se de problemer, der kan opstå, når han eller hun har skyklapper på og ikke er i stand til at se, hvis medarbejderne slår sig på vedkommende. 

2. anbefaling – Når du præsenterer idéer, så fokuser på, hvad de gør for bundlinjen

Din chef vil med stor sandsynlighed være egenyttig. Vores undersøgelser viser nemlig, at dette karaktertræk er særligt udtalt øverst i ledelseshierarkiet. Det vil derfor skabe genklang hos chefen, hvis du fokuserer på, hvad din gode idé potentielt kan betyde for virksomhedens bundlinje og hans egen succes.

3. anbefaling – Indstil dig på at blive ligeså mørk som din chef eller løb væk

Forskning viser, at de mørke sider, der er overrepræsenteret øverst i ledelseshierarkiet siver ned gennem organisationer. Det betyder, at du kan have tendens tager din chefs mørke sider til dig. Vær derfor særligt opmærksom på ikke selv at begynde at udvise den samme mørke adfærd som din chef gør.

Kan du ikke fordrage din chef eller den organisationskultur han eller hun skaber, så skal du skynde dig væk, for du kommer ikke til at ændre den – den kommer derimod til at ændre dig.

Af adm. direktør Torben Tolstøj

Flere blogindlæg

Forældede fordomme

I kølvandet på, at diversitet, inklusion og ikke mindst bias har gjort sit indtog hos HR og ude i organisationerne, har diskrimination i rekruttering fået

Bliver du manipuleret?

Hvad fatter gør, er altid det rigtige. Eller er det nu også det? Ideen om det rationelle menneske, der altid træffer (økonomisk) fornuftige og mest

Den perfekte manipulator?

Ordet manipulation skaber hos de fleste negative associationer, men det er en fejl. Manipulation kan sagtens være hensynsfuldt og bidrage til et bedre arbejdsmiljø. Det er derfor ikke selve manipulationen, der er ond, men intentionen bag, der kan være ond eller god.

Kan testresultater manipuleres?

Lige så længe psykometriske testværktøjer har været brugt til rekruttering, har ét spørgsmål været centralt: Kan testresultater manipuleres?

At gøre forskelligheder til en styrke

For de fleste leder ordet inklusion måske mest af alt tankerne hen på noget med folkeskolen og store politiske reformer. Men inklusion er på ingen måde forbeholdt elever i et klasselokale. Tværtimod er inklusion helt afgørende for at skabe resultater med diversitet – altså for at motivere og fastholde forskellige medarbejdere og lede diverse teams til succes.

Arbejdsmarkedets generationskløfter

Den aldersmæssige sammensætning af arbejdsstyrken er i hyppig forandring i disse år. Med indtrædelsen af den yngste generation – Z’erne – og udsigt til en stadigt stigende pensionsalder for de ældste – Baby Boomers – er der nu hele fire forskellige generationer på arbejdsmarkedet. Den mangfoldige sammensætning af aldersgrupper stiller store krav til virksomhedernes evne til at rekruttere, lede og fastholde de bedste medarbejdere og største talenter.

Det kræver sin kvinde at nå helt til tops

Forskelle i mænd og kvinders personlighed er og bliver et kontroversielt emne. Over den seneste årrække er debatten taget til i takt med et stigende fokus på kvinder i ledelse. Men er der overhovedet forskel på mænd og kvinders personlighed? Gælder forskellene også for ledere? Og hvorfor er det så svært for kvinder at sparke døren ind til de øverste ledelseslag?