Hvis bare vi kunne se ind i fremtiden, ville vi vide præcis, hvad det er for nogle kompetencer, som vi og vores organisationer får brug for i fremtiden for at kunne overleve i den fagre nye verden, der venter os forude. For der er ingen tvivl om, at morgendagen kommer til at se anderledes ud. En øget globalisering, digitalisering, kompleksitet og diversitet kalder på nye kompetencer, i særlig grad hos lederne.
Vi hører hele tiden såkaldte ledelseseksperter udtale sig om de sidste nye skud på stammen inden for ”management” og ”leadership”. Men er det agilitet, robusthed eller ”purpose”, der bliver det nye sort? Eller er det alt sammen bare flygtige HR-buzzwords, der mest af alt egner sig til en omgang bullshit-bingo?
Uanset hvad er et gennemgående tema inden for ekspertvældet, at dét, vi har i dag, ikke er dét, vi skal bruge i morgen. Men hvis vi skal have fokus på nye ledelseskompetencer (hvad end det så måtte være), hvordan får vi så det?
Skal vi iværksætte det helt store ledelsesudviklingsprogram med pomp og pragt? Eller skal vi bare sadle om og hyre nogle nye (unge) ledere ind? Spørgsmålet bliver, om vi skal udvikle eller afvikle? Svaret ligger nok midt imellem. At vi både skal have et blik for, hvem vi hyrer ind, når vi ansætter nye ledere. Men også have en realistisk plan for, hvordan vi får flyttet de nuværende ledere ind i fremtiden.
Men først må vi vist finde ud af, hvad vi overhovedet leder efter. Træd med os ind i fremtiden (og data), og find svaret!