Tør du erkende dine mørke sider? Om vi vil det eller ej, har vi alle mørke sider – personlighedstræk, som når de kommer til udtryk udmønter sig i uhensigtsmæssig adfærd og potentielt skaber ulempe – for os selv eller for andre. Men en ting er at erkende det teoretisk, noget andet er at stå ved sine egne mørke sider. Kun gennem selvindsigt kan vi mindske de negative konsekvenser af vores egne mørke sider. Hvad man ikke ved, har man som bekendt ikke ondt af, men hvad nu hvis andre lider ondt af det, du gør?
Det er vores erklærede mål at sætte fokus på det, der skaber uhensigtsmæssig adfærd i relationer og særligt i ledelse, så vi på den måde kan bidrage til bedre ledelse i de organisationer, vi arbejder med.
I denne rapport starter vi ved det generelle og gør status over de mørke sider i ledelse. Vores opfordring til de ledere, der læser med, er: Lad være med at tænke, at det ikke gælder for dig, men at det nok bare er de andre, den er gal med. Sådan er det sjældent. En af verdens førende forskere i socialpsykologi, Dacher Keltner, har skrevet bogen “The Power Paradox”. Hans centrale pointe er paradokset i, at man bliver tildelt magt ved at arbejde for det fælles bedste, men at man, i takt med at man får mere og mere magt, bliver mere fokuseret på sig selv. Magt ændrer simpelthen hjernen, så du bliver mindre empatisk, mere selvcentreret og mere umoralsk.
Det kan lyde problematisk, men vi er også nødt til at erkende, at der i de mørke træk også bor en masse energi, beslutningskraft og ambition, som er svært at undvære i ledelse. For at slippe denne energi løs er vi nødt til at tale om, hvordan det ser ud – også når det gør ondt. Det kræver mod at tale om, både for lederen selv, men også for HR!